Ostravské studio ČT bude propouštět

ostravactmalaV rámci snižování nákladu propustí ostravské studio České televize přibližně 5 procent svých zaměstnanců. Informaci ČTK zveřejnil portál Týden.cz.

V současné době je v ostravské ČT zaměstnáno 259 lidí. První kolo propouštění se týká maximálně 13 lidí v důchodovém věku a zaměstnanci, jejichž pozice bude nahrazena externisty. Uvedl to ředitel ostravského studia Ilja Racek. „Zatím se hovoří o pěti procentech. Myslím ale, že to v prvním kole ani tolik lidí nebude. V tomto okamžiku nás zajímá ten nejméně bolestný krok – budeme se muset rozloučit s lidmi, kteří jsou v důchodovém věku nebo jsou ve funkcích, které mohou být dělány externě,“ řekl Racek.

Úspor by si diváci neměli vůbec všimnout. „Budeme muset šetřit. Není to ale o tom, že bychom se vzdávali některých vlajkových lodí v programu. Budeme zvyšovat efektivitu pořadů tím, že na produkci bude pracovat méně lidí než doposud,“ uvedl Racek. Další podrobnosti nechtěl Racek uvádět před zveřejněním výsledků personálního auditu.

Šéf výroby ostravské ČT Miloslav Petronec uvedl, že plánované propouštění vyvolává mezi zaměstnanci nervozitu. Petronec se dále obává ztráty kvalitních zaměstnanců. „Hotového technika či kvalitního dramaturga najdete v regionu jen těžko. Pokud by se výroba opět navýšila, mohli bychom je těžko shánět zpátky,“ řekl k tématu Petronec.

Letošní produkce ostravské studia ČT meziročně klesla. Letos v Ostravě vyrobí přibližně 2 400 pořadů, což je pokles o 12 %; objem hodin výroby klesl o 6 procent na 1 220 hodin a výrobní náklady klesly na 149 milionů korun (loni to bylo 170 milionů). Pokles je očekáván i v příštím roce.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .