Nova rozšiřuje audiodeskripci pro stanice Nova Gold a Nova Lady

Skupina Nova vylepšuje vysílání pro nevidomé a slabozraké diváky a spustila službu audiodeskripce (AD) na stanicích Nova Gold a Nova Lady. Tato možnost je již k dispozici, a to jak v rámci satelitního vysílání Skylink, tak terestrického vysílání Digital Broadcasting.

Zdroj: TV Nova

Audiodeskripce (zvukový popis) popisuje vizuální prvky televizních pořadů a filmů, čímž umožňuje nevidomým a slabozrakým divákům lépe porozumět a vychutnat si sledovaný obsah. 

Technický ředitel Josef Uher dodává: „Jsme rádi, že můžeme veřejnosti nabídnout tuto důležitou službu. Věříme, že tato inovace přinese nevidomým a slabozrakým divákům ještě lepší zážitek z televizního vysílání a pomůže jim cítit se více součástí televizního světa.“

Služba AD vychází z legislativní povinnosti zpřístupnit alespoň 3 %, respektive 4 %, vysílaných pořadů osobám se zrakovým postižením. Skupina Nova tuto službu zavedla již v minulosti v rámci hlavní stanice TV Nova. Toto rozšíření je dalším krokem v úsilí o zpřístupnění televizního vysílání pro všechny diváky. Skupina Nova tak zavádí AD na dalších stanicích nad rámec legislativní povinnosti, čímž potvrzuje svůj závazek k sociální odpovědnosti a inkluzi.

Zvukový popis je vysílán společně s obrazem a divák si jej může dle libosti vypnout či zapnout přímo na ovladači nebo v nastavení televize. Skupina Nova vysílá tzv. receiver mix, kdy si divák může individuálně kontrolovat hlasitost audiodeskripce a oddělit ji od programového zvuku.         

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .