Jubilejní 40. ročník festivalu Prix Bohemia Radio uvede nejlepší rozhlasová díla a podcasty

Český rozhlas uspořádá ve dnech 13. až 17. října 2024 již 40. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Soutěžní přehlídka se uskuteční v Olomouci již po osmé. Během festivalu se postupně představí díla ve čtyřech soutěžních kategoriích – Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral uvede významnou osobnost do Síně slávy a herec Vladimír Javorský bude oceněn Cenou Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Za každou soutěžní kategorii bude také udělena Cena studentů, o které rozhodne nezávislá studentská porota a v kategorii Podcast bude nově vyhlášena Cena posluchačů. V roli čestného prezidenta festivalu se opět objeví herec Igor Bareš.

Zdroj: Český rozhlas

„Český rozhlas se po roce vrací do Olomouce s dalším ročníkem festivalu Prix Bohemia Radio, tentokrát jubilejním čtyřicátým. Těší mě, že tak krásné výročí můžeme oslavit společně s návštěvníky festivalu prostřednictvím poslechu výjimečných děl napříč různými žánry rozhlasové tvorby. Letos nás navíc čeká pět dní nabitých bohatým doprovodným programem, který nabídne inspiraci, zábavu a informace o aktuálních trendech v oblasti audiotvorby. Osobně bych rád pozval na slavnostního zahájení festivalu, kde vystoupí Jiří Pavlica a Hradištan nebo na ohlédnutí za dílem Hany Maciuchové,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Pětidenní soutěžní festival Prix Bohemia Radio postupně představí všechny soutěžní kategorie, ze kterých budou odborná i studentská porota vybírat své vítěze. Pondělí bude patřit finálovým příspěvkům v kategorii Dokument, v úterý se porota zaměří na mezinárodní sekci Reportáž, ve středu přijdou na řadu rozhlasová díla v kategorii Drama a čtvrtek, poslední den festivalu, uzavře nejnovější sekce Podcast. V této kategorii bude poprvé udělena také Cena posluchačů.

Letošní jubilejní ročník festivalu bude oproti minulým ročníkům o jeden den delší, což se projeví především v oblasti bohatšího doprovodného programu. Kromě veřejných poslechů toho nejlepšího z rozhlasové tvorby se tak návštěvníci festivalu mohou těšit na diskuze, rozhovory se známými tvářemi, workshopy, divadelní představení, koncerty nebo novinky a trendy v oblasti rozhlasové tvorby.

Festival odstartuje v neděli představením stanic Českého rozhlasu v obchodním centru Galerie Šantovka, kterým bude provázet herec a moderátor Dalibor Gondík. Jako hudební host se během odpolední akce v Šantovce objeví také Mirai Navrátil. Nebude chybět ani možnost přijít si poslechnout speciální vysílání pořadu Host Lucie Výborné do kina Metropol. První den festivalu zakončí koncert k poctě 80. výročí narození Pavla Nováka za účasti Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

Pondělní program nabídne workshop, kde se návštěvníci dozvědí, jak se dělá rozhovor. V odpoledních hodinách proběhne veřejné natáčení podcastu Na Východ!, na které naváže diskuze s tvůrci Josefem Pazderkou a Ondřejem Soukupem. Nejen sportovní fanoušci jistě ocení unikátní fotbalovou show Desítka s Pavlem Horváthem v klubu Belmondo. Závěr dne bude patřit slavnostnímu zahájení festivalu Prix Bohemia Radio v Domu u parku, na kterém vystoupí hudební soubor Hradišťan. V průběhu večera uvede generální ředitel ČRo René Zavoral další významnou rozhlasovou osobnost do Síně slávy a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka vyhlásí Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře, kterou získá Vladimír Javorský za roli Theodora Mundstocka ve hře Ladislava Fuchse Pan Theodor Mundstock. Slavnostním zahájením bude provázet moderátorka Jitka Novotná a přímý přenos bude možné poslouchat živě na Dvojce a ČRo Olomouc.

Třetí festivalový den si reportéři z projektu Ověřovna! patřící pod server iROZHLAS.cz připravili debatu na téma, jak si nejlépe ověřovat informace. Nebude chybět ani beseda s tvůrci pořadu Kriminálka v kině Metropol. V Muzeu umění Olomouc si bude možné připomenout osobnost bývalé prezidentky festivalu Hany Maciuchové a její vynikající rozhlasové herectví. V rámci retrospektivy a následné besedy na ni zavzpomínají herečtí kolegové Andrea Elsnerová a Igor Bareš. Zájemci o kulturu si přijdou na své v Moravském divadle Olomouc, kde Činoherní klub odehraje oceňované představení Ošklivec. Před představením bude v divadle mimo jiné zahájena výstava Neviditelný herec století, která potrvá až do konce listopadu.

Ve středu se uskuteční workshop nazvaný Vyprávěj zvukem!, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet proces hledání postav a způsobu vyprávění vlastního námětu. Kousek od Olomouce, v městském kulturním centru ve Šternberku, si udělá zastávku zábavná road show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi. Večerní show se zúčastní známé tváře v podání Igora Bareše nebo Dalibora Gondíka, a mimo jiné také generální ředitel ČRo René Zavoral. Milovníci hudby se mohou vypravit na koncert plzeňské skupiny Radosta do staré budovy ČRo Olomouc, kde bude možnost si naživo poslechnout hudbu spadající do žánru movie rocku.

Poslední den festivalu nabídne zábavný rozhlasový pořad Humoriáda na cestách s Naďou Konvalinkovou, Uršulou Klukovou a Josefem Fouskem. O hudební doprovod se postarají Petr Kolář a Jana Chládková. Celý festival ve čtvrtek uzavře slavnostní zakončení s předáváním cen vítězným dílům, na kterém vystoupí Žesťový kvartet Českého rozhlasu.

Doprovodný program si v rámci festivalu Prix Bohemia Radio připravil také Nadační fond Českého rozhlasu. Po celou dobu festivalu bude na Horním náměstí v Olomouci k dispozici oblíbená kavárna POTMĚ, kde si návštěvníci budou moci v absolutní tmě vychutnat kávu či jiné dobroty připravené lidmi se zrakovým hendikepem.

Podrobný program letošního ročníku Prix Bohemia Radio a další informace k festivalu jsou k dispozici na webu Prix Bohemia Radio.

Festivalu se lze zúčastnit po předchozí bezplatné akreditaci prostřednictvím formuláře, který je dostupný na festivalovém webu.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .