Vaříme s českými rádii II.

Dříve než nahlédneme do kuchyní dalších rozhlasových stanic, bylo by dobré odpovědět na otázku z předcházejícího článku Vaříme s českými rádii I. Jsou muži dobrými kuchaři také na rozhlasových vlnách? Pozornému čtenáři jistě neunikl fakt, že týmy, které připravují pořady s kuchařskou tématikou, tvoří především ženy. I příspěvky do diskuze k článku o vaření byly zajímavé.

Na uveřejněnou nepřesnost zareagoval také ředitel Českého rozhlasu Region, Středočeský kraj, Jan Menger. Cituji: “Právě jsem si přečetl Váš článek „Vaříme s českými rádii I.“ na RadioTV a rád bych Vás upozornil na jednu nepřesnost – pořad „Pochoutky“ vyrábí a vysílá ČRo Region, Středočeský kraj nikoliv ČRo Regina.“ Jemu i dalším pozorným čtenářům děkuji. Tolik k minulému dílu a nyní se již podíváme na další kuchařskou programovou nabídku.

Kulinárium, pořad věnovaný věcem na stole a kolem něj, najdete ve vysílání Českého rozhlasu Sever vždy v sobotu a v neděli před půl jedenáctou. Pro nespavce je tu i noční repríza. Sobotní Kulinárium si můžete naladit v neděli po druhé hodině po půlnoci, nedělní Kulinárium pak v pondělí ve stejnou dobu. Pořad připravuje Slávka Brádlová. V části nazvané Láska prochází žaludkem aneb afrodiziaka v kuchyni se  zamýšlela nad otázkou: „Proč by měla vždycky vařit jen žena?“ Odpověď cituji z článku k tomuto pořadu, uveřejněném na webu Českého rozhlasu Sever: “Navíc, chlapi – když už vaří, tak vaří dobře, víc popustí uzdu fantazii a vzniknou z toho leckdy speciality první kategorie. Ale zpět k vaření a lásce. Myslím, že většina dívek a žen zjihne při pohledu na talíř, který pro ni připravil její miláček vlastníma rukama. Nemusí to být nijak složitá krmě, když si muž netroufá, stačí třeba hezky nakrájená zelenina a sýry. Někdy dokonce stačí jen šálek kávy nebo čaje – ovšem s láskou připravený. Své udělá i to, když muž po večeři opláchne nádobí – to je jako projev lásky takřka nedocenitelné. A když je muž opravdový kuchyňský antitalent, pořád ještě může tu svou milovanou pozvat na romantickou večeři ve dvou – i to se cení, viďte, dámy?“

Vlastní specialitu mohou do vysílání Českého rozhlasu Region,Vysočina nabídnout i posluchači. V pořadu Tandem – vaříme se šéfkuchařem představuje každý všední den po desáté hodině dopoledne recept také šéfkuchař vybrané jihlavské restaurace.
S Receptem pro tento den přichází Český rozhlas 2 – stanice Praha. Jak již z názvu vyplývá inspirujeme posluchače k přípravě různých pochutin. Došla vám v kuchyni mouka? Anebo fantazie? Zkrátka a dobře, nevíte, co uvařit? Od pondělí do pátku vám v 9,50 poradí  „rozhlasový“ kuchař ve studiu.

Soukromé stanice přistupují k jídlu různě. Některé nabízejí recepty, v programu jiných se soutěží o něco dobrého k snědku.
Na Radiu Impuls se vaří každou sobotu. Pořad Hrnečku vař je vysílán v 8:40 a reprízován ve 12:45. Dobrou chuť vám přejí Impulsovi.

Komerční stanice většinou nabízejí soutěže, kde se posluchač může do své výhry opravdu zakousnout. Radio Crystal zajistilo v dubnové soutěži Pizza do práce oběd celým pracovním kolektivům. Pravidla byla, jak  to u většiny rozhlasových soutěží bývá, velice jednoduchá. Stačilo poslat SMS v určeném tvaru na dané číslo a pozorně poslouchat stanici. Během května rozváží  pizzu  Radio Vysočina. Do soutěže se týmy přihlašují buď e-mailem nebo poštou. Jedním z důležitých údajů, který uvádějí je telefonní číslo, na kterém  je vylosovaný tým kontaktován. Ten musí na výzvu moderátora zakřičet do telefonního sluchátka následující heslo: “Vysočinu posloucháme, pizzu k obědu si dáme!“ Pokud je  řečeno správně, 10 porcí pizzy putuje na místo uvedené v přihlášce.

V květnu můžete zdarma posnídat s Rádiem Krokodýl. Krokodýlí hlídce je třeba říct pouze jednoduchou větu –  „Poslouchám Rádio Krokodýl“ –  a pak už jen dobrou chuť. Bezplatná snídaně se nenabízela poprvé a tak se již před zahájením zjišťovalo, na co se v soutěži posluchači nejvíce těší. Jasně zvítězily koblížky a hostesky. Posluchač, který Rádio Krokodýl dobře  nezná, nebo ho naladí náhodně, si název pořadu Šlehačka Rádia Krokodýl možná spojí s nabídkou receptů na dortík nebo zákusek ke kávě. Všechno je ale jinak. Šlehačka je hudebně – kontaktní pořad, který má za cíl zpříjemnit všednodenní večer žhavými i klasickými hity. Posluchači si je mohou sami vybrat zatelefonováním přímo do studia. Kolik písniček a jaká muzika zazní, záleží jen na nich. Co si „ našlehají“, to uslyší!

Elektrický oběd Rádia Prácheň také nenabízí jídla připravená na elektrickém sporáku. Je to super muzika na elektrická přání posluchačů. Každý den v poledne se vaří, servíruje a hraje z e-mailů a sms zpráv. Posluchači si pochutnají na muzice, jakou mají rádi.
Prošli jsme se rozhlasovými kuchyněmi a zjistili, že každá nabízí jiné lahůdky. Teď už záleží na posluchačích, kterou si oblíbí.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .